ŞEHİRLER VE FESTİVALLERİ
Ülkemizin her bölgesinde iklim ve coğrafi koşullara bağlı olarak lezzetli ürünler yetişiyor. Dolayısıyla her şehrin kendine has ürünleri ve festivalleri oluyor. Ülkemizde geleneksel olarak her sene düzenlenen, yurt içi ve yurt dışından ziyaretçilerin katılmak için gün saydığı festivalleri yazımızda listeledik.
2010’dan bu yana düzenlenen Alaçatı Ot Festivali’nde, Ege Bölgesi’ne ait endemik otlar ve bu otlarla hazırlanan lezzetler tanıtılıyor. Festival döneminde mis gibi kokan sokakları ile gönülleri fetheden Alaçatı’da konserler, sergiler, söyleşiler, yarışmalar ve yemek yapım atölyeleri katılımcılara keyifli anlar yaşatıyor. Yılın dört mevsimi ayrı güzelliğin yaşandığı Alaçatı’da yerel üreticilerin ürünleri stantlarda sergileniyor. Böylelikle hem üreticilere destek hem de yerel lezzetlerin tanıtılmasına katkı sağlanıyor. Genellikle nisan ayının son haftasında düzenlenen festivale dünyanın dört bir yanından insanlar katılıyor.
2000’den bu yana düzenlenen gül festivali, her sene ilkbahar aylarında gerçekleşiyor. Şehre gülü getirerek Isparta’nın bir gül cennetine dönüşmesini sağlayan Müftüzade Gülcü İsmail Efendi kabri başında anıldıktan sonra festival başlıyor. Gül koşusu ile başlayan festival, farklı ülkelerden gelen folklor gruplarının gösterileriyle devam ediyor. Açık ve kapalı birçok mekânda gülden üretilen ürünlerin sergilendiği festival, gül hasadı ile sona eriyor.
Her yıl mayıs ya da haziran aylarında düzenlenen Karadeniz Ereğli Osmanlı Çileği Kültür ve Sanat Festivali, Karadeniz’in en görkemli etkinlikleri arasında yer alıyor. Folklor gösterileri, protokol konuşmaları ve en güzel Osmanlı çileğini yetiştirenlere dağıtılan ödüller ile festival coşku içinde geçiyor. Akşam gerçekleşen konserlerde ünlü isimler sahne alıyor.
İlk kez 1962’de “Kiraz Cümbüşü” adı altında kutlanmaya başlanan Tekirdağ Kiraz Festivali, haziranın ilk veya ikinci haftasında dört gün boyunca düzenleniyor. Yerel halkın yoğun ilgi gösterdiği festivalde kortejler, sergiler, gösteriler, fener alayları, gece konserleri, kiraz ile yelken yarışmaları gibi çeşitli etkinlikler yapılıyor. Keyifli bir konserle tamamlanan festivalde, yerel şenliklerin klasikleşen ve en çok sevilen yarışması olan güzellik yarışması düzenlenirken kentin kiraz güzeli seçiliyor.
1997’den bu yana düzenlenen Malatya Kayısı Festivali, yabancı halk oyunları, en iyi yaş kayısı yarışması, sergi, kortej yürüyüşü, fotoğraf sergileri ve çocuklara yönelik yarışmalarla temmuz ayında başlıyor. Atlı cirit müsabakasının da gerçekleştiği festival dört gün sürüyor ve ünlü müzisyenlerin konseri ile tamamlanıyor.
2010’dan bu yana eylül ayında coğrafi tescil işaretli Diyarbakır karpuzunun tanıtılması ve üreticisinin desteklenmesi amacıyla düzenlenen Diyarbakır Karpuz Festivali, Dağkapı Meydanı’nda karpuz yüklü deve, bando takımı, erbane çalan gruplar ve folklor ekiplerinin yer aldığı kortejle başlıyor. Sürme, pembe ve ferik isimleriyle bilinen Diyarbakır karpuzunu en iri ve lezzetlisini yetiştiren çiftçiler ödüllendiriliyor. Ayrıca karpuz ses yarışması, karpuza en çok yakışan çocuk yarışması, karpuz yeme yarışması, karpuz festivali koşusu gibi etkinlikler yapılıyor ve ardından keyifli bir konserle şenlik sonlanıyor.
Zeytin Hasadı Sonu Şenliği, 2015’ten bu yana, binlerce yıllık geçmişe sahip Edremit’in zeytinlerini tanıtmak ve üreticileri desteklemek için düzenleniyor. Coğrafi tescil işaretli zeytin, zeytinyağı ve zeytinli ürünlerin sergilendiği festivalde folklor gösterileri, yağlı güreş müsabakaları yapılıyor. Üreticilerin ve tüketicilerin bir araya geldiği festival, katılımcıların zeytin hasadı yapmasıyla sona eriyor.
1,598 okunma